Svet delavcev in strokovna služba Luke Koper sta se na našo pobudo udeležila strokovne ekskurzije v pristanišče Antwerpen.

Tam smo spoznali predstavnike največjega belgijskega sindikata transportnih delavcev »BTB«, ki so nam predstavili svoje delovanje in zgodovino. V ta sindikat je včlanjenih največ delavcev luke Antwerpen, skoraj 90% vseh zaposlenih.

000120

Obiskali smo kontejnerski terminal MSC, ki je temu ladjarju matična luka. Vodstvo le tega nam je detajlno predstavilo delovanje, poslovanje in zgodovino. Razgledali smo si obalo in delovišča in se spoznali z logističnimi in organizacijskimi težavami ter z načini, na katere jih rešujejo. MSC-jev terminal pretovori letno nekaj manj kot šest milijonov TEU-jev.

000042 000039

Z velikim zanimanje smo se spoznali z delovanjem luškega trening centra OCHO, ki je nastal leta 1984, kot odgovor na pogoste delovne nesreče in neustrezno usposabljanje novih kadrov. V tem centru poteka usposabljanje za vse profile luških delavcev; od LTD-jev naprej. Center za usposabljanje tudi uspešno tržijo, saj se tu usposabljajo delavci iz celega sveta.

000036  000054

Usposabljanje je visoko profesionalno in celovito, najbolj pa sta poudarjena varnost in učinkovitost. Pri zaposlovanju se v luki Antwerpen držijo sedmih načel: dobro obnašanje, sposobnost za delo, polnoletnost, obvezno znanje flamskega jezika, obvezno uspešno opravljeno usposabljanje, tehnična nadarjenost, predhodna neizključenost iz luškega POOL-a. Antwerpen smo zapustili z močnimi vtisi.

Videli smo velik in uspešen sistem, ki odlično deluje, sami pa smo ob tem bili ponosni na to, kar smo, saj navkljub naši majhnosti ne zaostajamo mnogo. Z nekaj dodatnimi spremembami in novostmi v poslovanju in delovanju bi našo Luko kaj hitro dvignili do nivoja, kot smo ga lahko občudovali v Antwerpnu.

Avtor članka: Elvis Božič