V Parizu je 20. in 21. oktobra 2022 potekala druga Generalna skupščina Evropskega sveta pristaniških sindikatov, (ang. European Dockworker’s Council General Assembly – EDC). Na njej smo člani potrdili statut EDC-ja in izvolili koordinatorje organov. S tem smo zapečatili ustanovitev novega združenja evropskih sindikatov pristaniških delavcev. To je bil nujen korak potem, ko je leta 2019 na generalni skupščini v Lizboni ameriška konfederacija luških sindikatov ILA nelegitimno in nasilno prevzela vodenje Mednarodnega sveta pristaniških sindikatov (ang. “International Dockworkers Council – IDC”) in za generalnega koordinatorja postavila svojega vodjo Denisa Daggetta. Predvsem so francoski, španski in švedski sindikati v tem nedopustnem dejanju prepoznali vzorec, ki se ga predobro spomnijo iz leta 1995. Takrat je Mednarodni svet pristaniških sindikatov (ang. International Transport Worker’s Federation – ITF) v času velike in odločilne stavke na dokih liverpoolskega pristanišča, izdal interese luških delavcev, kar je vodilo v ponovni pogrom nad britanskim sindikalizmom in delavskimi gibanji.

Ta si niso še opomogla od uničenja rudarskih sindikatov deset let prej, ko je Thatcher uvedla neoliberalizem in s tem brutalen pohod s privatizacijo in proti delavcem. Ob prepoznavanju izdaje in grožnje so zato, že prej omenjeni francoski, španski in švedski dokerji ustanovili IDC ter s tem rešili luški sindikalizem v Evropi. Kot nova organizacija so več kot dve desetletji branili in izboljševali pogoje dela in pravice delavcev v pristaniščih Evrope, a tudi ostalega sveta. Z rastjo članstva in števila pridruženih držav je IDC očitno postal ranljiv, zato smo pristaniški sindikati iz omenjenih treh in še šestih držav utrdili evropski luški sindikalizem v neodvisno in suvereno organizacijo EDC.

Na, sicer drugi po vrsti, Generalni skupščini v Parizu je za generalnega koordinatorja EDC-ja izvoljen Anthony Thetard iz Francoske sindikalne centrale CGL, za koordinatorja skupine za zdravje in varstvo pri delu je izvoljen Rafael Egea iz španske konfedercije Coordinadora, za koordinatorko skupine za enakost pa grška predstavnica sindikatov Anastasija Frantzeskaki. Naš član Leon Zidar je izbran v tričlanski odbor za nadzor financ EDC-ja, SŽPD pa ima predstavnika tudi v odboru za statutarne zadeve, in sicer Mladena Jovičiča. EDC se je zavezal ostati organizacija enakopravnih članov, t.i. “Rank And File”. Glavnina našega boja poteka v pristaniščih, kjer smo zaposleni in organizirani v delavske sindikate. Bo pa EDC sodeloval tudi v SSDC, Sectoral Social Dialogue Committee oziroma v Komiteju za panožni socialni dialog. Ta se odvija v Bruslju pod pokroviteljstvom Evropske komisije. Na njem se dve združenji pristaniških sindikatov, EDC in ETF pogajamo z dvemi evropskimi združenji delodajalcev v pristaniščih, ESPO in FEPORT.

Pristaniški sindikati imajo dolgo tradicijo neposrednega boja za svoje pravice iz dela. V tem boju svojo moč dokazujejo več kot stoletje. Zadnjih petnajst let k temu boju prispevamo tudi dokerji Luke Koper s Sindikatom žerjavistov pomorskih dejavnosti Luke Koper. V tem nameravamo vztrajati. V bratskem, solidarnem boju, ki smo se ga naučili v direktni konfrontaciji s požrešnim kapitalistom. V tem bratske, solidarnost boju nameravamo vztrajati. Naučili smo se ga v direktni konfrontaciji s požrešnimi kapitalisti pri nas v Kopru, v Franciji, Španiji, Grčiji, na Švedskem in Danskem, na Malti, Cipru v Črni Gori in po novem tudi v Italiji in na Hrvaškem.

“Vsi skupaj kot eden” ali kot se glasi tudi uradni slogan EDC-ja:

All Together As One!