Sindikat Žerjavistov Pomorskih Dejavnosti Luke Koper in vsi luški delavci izražamo popolno solidarnost Sindikat Delavcev Rudarstva in Energetike Slovenije SDRES, predvsem pa enajstim pogumnim velenjskim rudarjem, ki so bili včeraj udeleženi v delovni nesreči v jami Preloge, hkrati pa vsem želimo uspešno okrevanje in čimprejšnjo vrnitev na delo.

Pogosto pozabljamo, koliko žrtvovanja, poguma, odločnosti in osredotočenosti je potrebno za opravljanje del, ki se uvrščajo med najbolj tvegana. Kljub razvoju tehnologije in napredkih na področju zagotavljanja varnosti pri delu, je delo knapov izpostavljeno številnim spremenljivkam in nepredvidljivim dogodkom, pri katerih nesreča vedno preti za vogalom. S podobnimi okoliščinami se vsakodnevno srečujemo tudi pristaniški delavci Luka Koper, zato povsem razumemo delo v okolju z visoko stopnjo tveganja nastanka nesreč. Da bi se ta zmanjšala, so izrednega pomena nenehna vlaganja delodajalcev v izobraževanje delavcev, opremo, tehnologijo in razvoj, ki edina lahko znižajo to stopnjo, vendar so v mnogih okoljih še vedno obravnavana kot odvečen strošek.

Pravica do zdravega in varnega dela je neodtuljiva človekova pravica, pri kateri ne smemo nikoli sprejemati kompromisov. Take nezgode so v opomin vsem delodajalcem, naj se pri izvrševanju te pravice nikoli ne zatekajo med poglavja dobička, donosnosti, stroškov ali drugih novodobnih izpeljank, s katerimi se v prenekaterih okoljih varčuje prav pri varnosti in zdravju delavcev ter kakovosti življenja ljudi.

(fotografija: Dnevnik)