Sindikat Žerjavistov Pomorskih Dejavnosti Luke Koper (SŽPD) in v bratskem Sindikatu žerjavistov pomorskih dejavnosti – z ramo ob rami (SŽPD-RR), ki združuje delavce pri IPS podjetjih, smo sprožili tožbe zoper IPS podjetje MD-Skip, d. o. o. zaradi neizplačanih obveznosti delodajalca delavcem ter zaradi nezakonitih odpovedi pogodb o zaposlitvi. Kot kaže omenjeno podjetje ni edino, ki ima namen izrabiti ukinitev IPS sistema za oškodovanje svojih delavcev.

Izkoriščevalski IPS sistem je bil izmišljen in uveden v 90-ih letih prejšnjega stoletja, ko je bila Luka Koper, d. d. prav tako v večinski državni lasti, kot je še danes. Vsa ta leta je na račun trpljenja delavcev in pod pritiskom SDH-ja ter njegovih predhodnikov Luka Koper beležila dobičke, ki jih je država mnogokrat v precejšnji meri lakomno posrkala, istočasno pa je vsakokratna oblast tiščala glavo v pesek pred nezakonitimi praksami kljub zavedanju, da IPS “gazde” pobašejo veliko denarja. Pomagale niso niti stavke, medijski pritiski in drugi načini opozarjanja na nehumane pogoje dela in nizka plačila. Ti isti delavci so ponovno žrtve Luke Koper, d. d. in predvsem njenega večinskega lastnika – države, ki v prehodnem obdobju pretvorbe v zakonit način poslovanja nista poskrbeli za ustrezno zaščito najbolj ranljivih – IPS delavcev. Prozorni izgovori so, da nimata moči vplivati na IPS podjetja, da bi iz denarja, prejetega za opravljeno storitev, IPS podjetje tudi dejansko plačalo delavce za opravljeno delo.

Seveda ne gre za nobeno novo domislico tega delodajalca. Med neustreznimi nadzornimi mehanizmi države spretno slalomirajo mnoga podjetja. Po začetku zadnje krize so medije polnile presunljive zgodbe delavcev iz gradbeništva in drugih panog, ki so ostali brez vsakršne zaščite in plačil za pošteno opravljeno delo. Takih in podobnih metod izkoriščanja delavcev in kreativnih poslovnih modelov se tudi danes ne poslužujejo le v zasebnih podjetjih, ampak, kar je zaskrbljujoče, tudi tam, kjer je (so)lastnica država (Slovenske železnice, Petrol, Pošta Slovenije, itd.).

V SŽPD pričakujemo, da Vlada Republike Slovenije požene kolesja državnega aparata v najvišjo možno prestavo in čim prej sprejme vse potrebno, da naredi že enkrat konec takim praksam, zaradi katerih trpijo delavci in državni proračun. Še posebej je sramotno za državo, da se gospodarska rast in rast BDP-ja napajata tudi iz podplačanih delavcev, pri čemer jo gospodje “poslovneži” še vedno odnesejo brez posledic, delavci pa se lahko le pod nosom obrišejo za prigaran denar.

Poslano:
– Vlada RS,
– Kabinet predsednika Vlade RS,
– Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti,
– Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo,
– Ministrstvo za finance,
– Ministrstvo za infrastrukturo,
– Ministrstvo za notranje zadeve,
– poslanske skupine v DZ,
– Slovenski državni holding,
– Luka Koper, d. d.
– mediji.