Zapisi v zadnjih dnevih, vezani na objavljene polletne poslovne rezultate Luka Koper, so nas spodbudili, da tudi v Sindikat Žerjavistov Pomorskih Dejavnosti Luke Koper podamo nekaj pogledov na trditve ali vsaj vsiljene poglede na to, da naj bi bilo delavstvo tisto, ki je krivo za zmanjšane dobičke.

Trdimo, da v Sloveniji, še zlasti v Luki Koper, niso delavci tisti, ki so gospodarske družbe postavili na kolena, jih izropali, preprodali pod mizo, razdelili med strankarske prijatelje ali jih kakorkoli drugače spravili v težave. Pri propadu Cimosa, Istrabenza, uničenju Intereurope in drugih nekdaj uspešnih podjetij v slovenski Istri niso bili delavci tisti, ki so odžirali dobičke ali jih selili v davčne oaze, razparcelirali med bogate svetovalne pogodbe ali “vložili” v ambiciozne projekte, ki se še danes vlečejo po slovenskih sodiščih.

V Luki Koper se obratno lahko pohvalimo, da smo prav delavci tisti, ki smo odigrali ključno vlogo pri prekinitvi roparskega pohoda nad podjetje in pri temu, da je danes spet prvi zaposlovalec in generator razvoja v širši regiji. Težko rečemo, da smo luški delavci pri tem imeli podporo države, njenih organov, politikov širokih nasmehov in sladkih besed, z izjemo redkih pogumnih posameznikov. Imeli pa smo in imamo podporo široke ljudske množice, nekdanjih zaposlenih, upokojencev, študentov, prijateljev iz cele države in tujine, ki so nam vedno stali ob strani, ko smo pristanišče branili pred pogoltnimi lovkami enkrat enih, drugič drugih “strokovnjakov” ali “svetovalcev”, ki praviloma vsi vedo, kaj je za Luko Koper “dobro”.

Niti v zadnjih letih nismo imuni na ambicije po razdelitvi pristanišča in uničenju luškega delavstva – edinega, ki ima še pogum opozoriti, da kakšna stvar pa nikakor ne gre v korist podjetja.

Res je, da bo naslednje leto Slovenski državni holding (SDH) prejel nekoliko manj dividend iz naslova dobička Luke Koper, vendar bo ta še vedno nadpovprečen. Po donosnosti bo še vedno sodil v sam vrh slovenskih družb, primerljiv s tistimi v tujini. Kljub temu smo priča, in to ne prvič, intenzivni kampanji ustvarjanja negativnega odnosa do luških delavcev. Opominjamo, da že vrsto let smo se in se še vedno borimo, da se vsem delavcem v pristanišču omogočijo enaki pogoji dela in enaka plačila za enako delo. V zadnjem letu smo si z vsemi močmi prizadevali za to, da je več sto ljudi dobilo pravo službo v urejenem okolju. Očitno pa je to v današnjih časih lahko razlog za slabo voljo, čeprav gre za popolnoma enostavno prerazporeditev sredstev, ki bodo namesto v labirint trezorja SDH ter z njim povezane politike in klientele, pristala v plačah delavcev, nato pa naprej v obtoku gospodarstva in s tem blagostanje širše skupnosti.

V SŽPD smo prepričani, da je človek osrednji del vsake organizacije in podjetja ter njeno največje bogastvo, zato obsojamo subtilna anti sporočila, ki jih politika in SDH lansirajo preko medijev z namenom, da ponižujejo delavce in naše napore, da bi Luka Koper še naprej delovala dobro, predvsem za interes vseh in ne po diktatu politike, ki se skriva pod težko berljivimi akronimi!

(foto: siol.net)