Sindikat žerjavistov pomorskih dejavnosti Luke Koper (SŽPD) podpira delovanje Ustvarjalne platforme INDE (UP INDE).
V teh dneh smo priča še enemu brutalnemu napadu kapitala in njegovih podrepnikov (DUTB oziroma t. i. »slaba banka«) nad samoorganiziranimi skupnostmi. Tokrat je napadena mladina in ostali, ki delujejo v skvotu v nekdanji tovarni INDE v Kopru, ki že 10 let propada. Pod pretvezo odstranjevanja azbestnih kritin želi DUTB odstraniti družbeno kritično, samoorganizirano skupnost UP INDE, ki je v nekdanjih invalidskih delavnicah uspela urediti prostore ter jim dati nove vsebine, ki jih oblast namenoma noče izvajati, ali pa tega sama ni sposobna.

V dveh letih je UP INDE organizirala in izvedla več kot 300 različnih dogodkov, pretežno kulturnih: koncerti, umetniške razstave, filmski večeri, večeri poezije, gledališke predstave, predstavitve knjig, družbeno kritične in druge razprave. Izvajajo socialne programe (priprava hrane za socialno ogrožene, zbiranje potrebščin za begunce in brezdomne, itd.), izobraževalne programe, okoljevarstvene in delovno-sanacijske akcije, različne športne programe in turnirje (rolkanje v malem skate-parku, namizni tenis, namizni nogomet, itd.). Njihove prireditve so dobro obiskane, vedno več mladih in malo manj mladih zahaja tja, ali z namenom obiska dogodka ali pa za prijetno druženje. Vse to dokazuje, da ne samo Koper, ampak tudi širša regija, še kako potrebuje prostor in vsebine, kot jih ponuja UP INDE.

Vsak skvot je ogledalo potrošniške družbe: zrcali nesposobnost in odtujenost oblasti, ki je praviloma brez vizij, ali pa zagovarja tiste, ki so podrejene kapitalu in ki morajo ustvarjati profit, ne glede na kvaliteto ter potrebe domačinov in širše družbe. Vsak skvot je namreč tudi odgovor na raznovrstne zanemarjene politike različnih oblasti: zanemarjeno stanovanjsko in socialno politiko, ko si v prostorih nekdanje tovarne svoj prostor poiščejo brezdomci, prav tako kaže na zanemarjeno kulturno in mladinsko politiko v Mestni občini Koper. Obstoj alternativnih in avtonomnih prostorov je zato nujen in zato si UP INDE zasluži podporo in pomoč, ne pa nagajanja oziroma v tem primeru izgon.

Koprski skvot ni nobena tukajšnja lokalna posebnost, ki bi služila brezdelju zdolgočasene mladine, kot si mnogi napačno predstavljajo. Skvote poznajo po celem svetu: v naprednih in v potrebe družbe usmerjenih mestih imajo skvoti poseben status in jih mestne, ponekod celo državne oblasti, oglašujejo v turističnih vodnikih in prospektih, jim pomagajo pri vzpostavitvi osnovne infrastrukture in podobno. Enako bi morali storiti tisti, ki odločajo o razvoju Kopra, tako bi veljali za občino odprtih in naprednih idej, za občino prijazno kulturi in mladini, za občino, ki zna poskrbeti za brezdomce in druge ranljive skupine. Glede na to, da je občina Koper že izvedla nekatere nepotrebne investicije, in ima v načrtu nove, tudi luksuzne kot je npr. dvigalo na Markovec, je denarja za normalno delovanje UP INDE vsekakor dovolj, prav tako obstaja skupnost, ki je sposobna to doseči brez gromozanskih finančnih vložkov. Za razliko od mnogih, ki se prisesajo na javni denar v različnih projektih in razpisih, UP INDE deluje na povsem prostovoljni bazi – kar trenutno potrebuje, je rešeno prostorsko vprašanje in osnovno infrastrukturo.

Nekoč so pogoltnim kapitalistom postali odveč invalidi, ki so delali v tovarni INDE – danes so na poti mladi alternativci s svojim upravičeno kritičnim odnosom do oblasti in sistema. 10 let je tovarna propadala, 10 let nobenega ni zanimal azbestni prah, narkomanske igle, gradbeni material in drugi odpadki, ki so se nabirali na območju povsem zanemarjene nekdanje tovarne. Azbest se lahko odstrani brez motenja programa UP INDE – na približno 500 kvadratnih metrih, kjer deluje, azbesta že dve leti ni več.

Kdo bo jutri na vrsti? Kdo se bo moral umakniti še enemu nepotrebnemu nakupovalnemu središču, v katerega ne zahajajo niti invalidi, niti alternativci, niti mnogi drugi, ki nas odbija kičasti blišč brez vsebine? Kdo se bo moral umakniti še enemu parkirišču, na katerem svojih avtov ne puščajo prekerci, revni in brezdomni, ker si jih ne morejo privoščiti? Ne potrebujemo še enega svetišča potrošništva, v katerem so tamkajšnji delavci vredni manj od cenenega blaga, ki ga prodajajo. In ne potrebujemo še enega sterilnega mladinskega centra, kjer že ponujajo kartice zvestobe.
Boj za UP INDE tako ni le boj mladine in ostalih za svoje, neodvisne alternativne prostore in za vsebine v njih, ampak je hkrati tudi boj vseh, ki nas sistem prežveči in izpljune na rob, tam pa smo prepuščeni samim sebi. A jamranje po socialnih omrežjih in ostalih novodobnih medijih ne prinaša rešitev – pravi odgovor je povezovanje enako mislečih in samoorganizacija, to dokazuje UP INDE, to prav tako dokazuje naš sindikat SŽPD. Boj za UP INDE je hkrati tudi delavski boj, saj imamo istega sovražnika in delimo iste vrednote, ki nevarno tonejo v pozabo: tovarištvo, solidarnost, soodločanje, strpnost, neprofitnost in druge, ki gredo izkoriščevalskemu potrošniškemu sistemu izredno v nos. Predvsem pa samoorganizirane skupnosti premoremo pogum, da se postavimo proti tistim, ki mislijo, da nas bodo zlahka poteptali.

Pozivamo zato Koprčane, Istrane in vse enako misleče od kjerkoli, da premagamo strah in stopimo skupaj. Da preprečimo nadaljnje škodovanje družbi in državi. Da izkoriščevalcem zakličemo DOVOLJ JE BILO! Včeraj solidarni boj za Luko Koper, danes solidarni boj za UP INDE, a vedno skupni boj za pravičnejši in boljši jutri!

Naj živi Ustvarjalna platforma INDE!