Ali veste, da je danes povprečna luška plača čez 3.000 € bruto, leta 2007 pa komaj 1.300 €?

Popolnoma povožene delavske pravice, trpljenje na deloviščih ob slabih pogojih dela in slabe plače nas združijo v ideji o tem, da se žerjavisti organiziramo v sindikat. 25. 2. 2007 ustanovimo Sindikat žerjavistov pomorskih dejavnosti Luke Koper. Že po par mesecih v članstvo začnemo sprejemati vse poklice, zato je SŽPD sindikat vseh delavcev Luke Koper. Takoj začnemo boj za dvig plač.

Že na začetku leta 2008 dvignemo osnovno plačo za 7 % in dodatke v višini 25 % za določene poklice. Do konca leta 2008 izboljšamo Kolektivno pogodbo Luke Koper in ob tem dosežemo še en dvig osnovne plače za 7 % ter dvig dodatkov za posebne pogoje dela.  Zmagamo na volitvah v Svet delavcev.
Leta 2010 prvič obranimo Luko pred tujimi interesi, ko nas Mehdorn hoče združiti s SŽ in prodati.

Po osmih dneh stavke leta 2011 preprečimo, da bi vse delavce v operativi dali pod IPS-e.
Leta 2014 izpogajamo 230 € RDV dodatka, leta 2015 dvig osnove za 4,7 %, leta 2016 pa še dvig RDV na 310 eur. Izpogajamo ustanovitev sklada za pozaposlitvene zaslužke, ki novopečenim upokojenim delavcem Luke Koper izplača do 25.000 € bruto.

V kampanji “Luke ne damo – hočemo drugi tir!” leta 2016 zberemo preko 26.000 podpisov za slovensko Luko in 2. tir. Največjemu zboru delavcev Luke sledi protest na nabito polnem Titovemu trgu ter petdnevna spontana blokada pristanišča. Cela Slovenija je na nogah.

Z enotnostjo in solidarnostjo v začetku leta 2018 odbijemo brutalen napad na SŽPD in preprečimo odpoved našemu vidnejšemu predstavniku. 
Istega leta ustanovimo bratski Sindikat žerjavistov pomorskih dejavnosti – z ramo ob rami za IPS delavce. Dosežemo ukinitev IPS sistema, delavci pa se zaposlijo v Luko ali agencije.

Iz SŽPD aktivno sodelujemo v referendumski kampanji o drugem tiru ter preprečimo ponoven poskus razprodaje luške zemlje.

Z leti rastemo in začnemo včlanjevati tudi zaposlene v luških hčerinskih podjetjih. 

V hčerinski družbi INPO že vrsto let dvigamo dohodek, da bi dosegli raven matične družbe. V letu 2021 INPO kljub negotovem poslovanju ima rekordne gospodarnosti, najvišji možni regres in polno 13. plačo.

V letu 2017 podpišemo kolektivno pogodbo v hčerinski družbi Adria Terminali, kjer v zadnjih letih nekajkrat izpogajamo povišanje plač, tudi to leto za 10 % ter izplačilo božičnice v višini 600 €

Leta 2019 napovemo stavko podjetju Piloti Koper ter dosežemo izpolnitev vseh zahtev. Država leto kasneje ustanovi podjetje Kopp, ki prevzame pomorsko pilotažo v koprskem pristanišču.

Za leto 2018 v Luki dobimo t.i. 14. plačo v višini 1.800 €, za leto 2020 pa kljub krizi in slabšim rezultatom prepričamo Luko k izplačilu še preostalih 20 % razlike do polne 13. plače.

V letu 2020 izpogajamo dvig regresa na 1.600 €, lani pa še najvišji neobdavčen znesek, ki je bil 2.000 €. Dogovorimo boljše pogoje za doseganje gospodarnosti (SDU), kar se močno obrestuje v letu 2021 z rekordnimi izplačili.

V letu 2021 zmagamo volitve za Svet delavcev, kjer osvojimo vseh 15 sedežev.

Februarja 2022 bomo zaposleni dobili še posladek v obliki božičnice za leto 2021 v višini 700 € bruto.

Vse člane in ostale zaposlene pozivamo, da preverite, če so delavci kjerkoli drugje organizirani v sindikat dosegli vsaj podobne uspehe. Naj nam je vsem v čast in ponos, da smo del tako uspešne delavske zgodbe. Z lastnim prispevkom v tem boju gradimo vedno močnejši sindikat. Kljub mnogim sovražnikom našega sindikata smo dokazali, da smo ob vseh izboljšavah delovnega razmerja obvarovali tudi podjetje, ki vsa leta velja za najboljše pristanišče v Jadranu in širše. 

Ob tem svečanem trenutku za Sindikat žerjavistov pomorskih dejavnosti Luke Koper vabimo še preostale zaposlene, da se pridružite članstvu in aktivno pripomorete obvarovanju doseženega in skupni svetli prihodnosti.

SŽPD, srečen 15. rojstni dan!