Člani Sindikata žerjavistov pomorskih dejavnosti Luke Koper smo v soboto, 11. junija na posesti Lovskega društva Rižana proslavljali 15 let obstoja sindikata. Fešta je bila rekordna po udeležbi. Po dveh letih pavze smo se člani SŽPD in SŽPD-RR družili še z mnogimi gosti. Iz European Dockworker’s Council (EDC) so nas obiskali Francozi, Španci, Danci, Švedi in Črnogorci, tradicionalno množični so bili gostje iz Lučkog slobodnog sindikata (LSS) iz Rijeke, imeli smo tudi nove prijatelje iz Unione sindacale di base (USB) in Coordinamento lavoratari portuali di Trieste (CLPT), sindikatov iz luke Trst. Veseli smo bili obiska naših dolgoletnih soborcev Puntarjev, podpornikov iz Centra za družbeno raziskovanje (CEDRA) iz Ljubljane in Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID) iz Zagreba. S ponosom omenimo še Mileta Zukića, Tomaža Slavca in Elvirja Lovića, naše velike soborce, prijatelje in podpornike.

Za zabavo smo pomagali peti našemu Zlatanu Kurtoviću v duetu “Zlaja & Vesna” in rokerski zasedbi spet našega člana Roberta Čančarja z bendom “PecheGlava”. Vse nas, še posebno pa tuje goste je dobesedno odnesla zasedba trubačev slavnega Bojana Ristića, štirikratnih zmagovalcev festivala Guča.

Ne gre pozabiti oskrbovalca fešte, gostilničarja Franka Jakomina, ki je z odliko zamenjal našega dolgoletnega Mateja Sedmaka iz Betole na giru. Ponosni smo in veseli pohval za organizacijo fešte, ki te dni dežujejo, a večina teh gre Mersadu Kovačeviću – Mekiju, ki ni spal dokler ni bilo vse “top!”.

Hvala vsem članom in gostom za družbo in veselje, še enkrat pa čestitke SŽPD-ju ob 15. obletnici obstoja in boja.

Srečno in bojevito še naprej!