V sredo, 28. 2. 2018 sta Sindikat žerjavistov pomorskih dejavnosti Luka Koper (SŽPD) in uprava Luke Koper, d. d. podpisala sporazum, ki bo družbi zagotavljal dolgoročni socialni mir, saj s tem ustvarjata ugodne okoliščine za nemoten dolgoročni razvoj pristaniške družbe in vseh pristaniških dejavnosti.

S tem sporazumom se je SŽPD zavezal, da v obdobju veljavnosti sporazuma ne bo napovedal oziroma izvedel stavke z namenom uveljavljanja večjega obsega pravic za delavce. Družba pa se je zavezala, da v tem obdobju zaposlenim ne bo zmanjševala (krčila) obstoječih pravic, ki so določene v veljavnih predpisih, sporazumih med strankama in v podjetniški kolektivni pogodbi. Prav tako je zapisano črno na belem, da v istem obdobju ne bo odpovedana podjetniška kolektivna pogodba.

Tak sporazum ni samoumeven, ampak je rezultat našega trdega boja v preteklem obdobju. Tak sindikat ne klone pred pritiski uprav in posameznikov v nadzornem svetu, ki so v mnogih primerih zgolj izvrševalci zlonamernih načrtov akterjev v lokalni skupnosti in državi. Njihov namen je razdvojiti delavce in destabilizirati družbo s čimer bi bila ustvarjena nepopravljva škoda za nacionalno gospodarstvo in državno suverenost. Zato je naše sporočilo toliko bolj pomembno: samo sindikat, ki je zrastel in diha v delavskem boju, zmore obraniti delavske pravice, samo složen in pokonočen sindikat uspe doseči vse, kar si zastavi!