Na povezavi je svež intervju z našim članom Mladen Jovičić. Intervju se dotika različnih tem, prevladujoči pa sta naš Sindikat Žerjavistov Pomorskih Dejavnosti Luke Koper (SŽPD) in prekarizacija v Luka Koper(“IPS problematika”).

V našem podjetju pravkrar poteka urejanje oziroma reševanje “IPS problematike”, ki jih pripravlja nova (Zadelova) uprava. Med čakanjem na rešitve, si lahko skozi intervju obudimo spomin zakaj in kako je nastal SŽPD.

Še slabše razmere, v katerih so danes IPS delavci, so bile tudi za redno zaposlene v operativi v obdobju nastajanja sindikata pred več kot 10 leti. Delalo se je tudi po 36 dni zaporedoma po 12 ur vsak dan (432 ur ali 372 ur mesečno), brez prostega dne in celo po dve zaporedni izmeni. Zaradi teh in drugih nezakonitosti ter težkih pogojev je v letu 2007 nastal SŽPD, ki je v 11 letih dosegel veliko. Le delavci, združeni v močen in enoten sindikat, lahko premikamo meje delavstvu v prid. Kakršenkoli drugačen način je v večini primerov v naprej obsojen na propad. Predvsem pa, kdor si zna pravice sam izboriti, jih bo znal tudi obraniti.

V zadnji dobljeni bitki, kjer je bil poudarek na varnosti in zdravju vseh delavcev v Luki Koper, smo si med drugim izborili tudi možnost, da bo naš sindikat posvetovalno telo z možnostjo podajanja nezavezujočih predlogov in mnenj pri reševanju IPS problematike. Za začetek se je uprava družbe zavezala, da se bo prenehalo z “outsoursanjem” dela signalista.

Intervju se dotakne tudi dveh, istočasno potekajočih stavk v letu 2011. Stavkali smo zaposleni v Luki Koper pod vodstvom SŽPD in takratni sindikat IPS delavcev. Spomnimo, da so takrat vsi današnji “veliki odrešitelji” in “fotelj sindikalisti” nasprotovali stavki IPS delavcev, nekateri tudi zelo goreče. Danes so doživeli “spreobrnitev” ter prodajajo javnosti in neukim populistične zgodbe, IPS delavcem pa ponujajo instant rešitve, ki v praksi težko pijejo vodo, čeprav bi lahko v največjih sindikalnih centralah dosegli ogromno in odpravili ali zelo omejili prekarne zaposlitve na ravni celotne države, da o IPS problematiki niti ne govorimo. Če bi leta 2011 podprli stavko teh delavcev, bi danes bil ta problem že preteklost.

Link do intervjuja: http://www.spehnakruhu.com/delo/mladen-jovicic