24. 1. 2018: stavka in protest 16-ih sindikatov javnega sektorja.
12. 2. 2018: stavka in protest policistov.
13. 2. 2018: stavka delavcev v zdravstvenih domovih, domovih upokojencev, socialnovarstvenih zavodih in centrih za socialno delo.
14. 2. 2018: stavka delavcev v vzgoji in izobraževanju.

Mesec vrenja, teden stavk, delavci v mrazu in snegu tudi na ulici, glavni pogajalec Koprivnikar pa na toplem v Dubaju!!

Iz Sindikata žerjavistov pomorskih dejavnosti Luke Koper sporočamo vsem sodelavkam in sodelavcem v javnem sektorju:

Odločno podpiramo vaše stavkovne zahteve po ureditvi plačnih razmer in po dvigu vaših plač!

Mi smo delavci v gospodarstvu, vi ste delavci v javnem sektorju in nekateri bi radi prikazali, da smo na različnih bregovih, radi bi videli, da smo nastrojeni eni proti drugim. Zakaj? Zato, da nam lažje vladajo in več kradejo!

Ne, delavci v policiji, zdravstvu in šolstvu, v kulturi in povsod drugod v državi, vključno z upokojenci in mladimi, mi smo vsi na isti strani! Naproti nam stojijo pokvarjeni politiki na oblasti, za katerimi se skrivajo lobiji tujega kapitala in domačih brezvestnih lopovov.
Sedanja oblast je uspela na volitvah z obljubo, da bodo preprečili korupcijo, vzpostavili pravičnost in zagotovili odgovorno domače lastništvo podjetij. Kaj od tega so uresničili? Nič! Stanje je vedno slabše, državni sistem se nam razkraja pred očmi!

Zahvala gre samo požrtvovalnosti vas , ki svoje delo jemljete kot dolžnost in ki imate vest, da se kljub vse slabšim in nespametnim razmeram, ki vam jih dnevno predpisujejo oblastniki, trudite in poskušate delati kakor je prav.

Dodatno pa se ne trudite zaradi plače ali zaradi šefov, ampak zaradi vaših strank, zaradi bolnikov, zaradi ostarelih, zaradi mladine in otrok, s katerimi delate vsak dan.

Samo vam je treba reči hvala, da se nam v teh časih državni sistemi ne zrušijo na glavo! Na vaši požrtvovalnosti sloni ta država!

Vlada pravi, da vaše zahteve stanejo eno milijardo, da je to preveč. Zakaj ne napiše takšnih zakonov, da bi nekaj od milijard, ki so jih pokradli Sloveniji, prišlo nazaj? Zakaj ne napiše takšnih zakonov, da bi pobrala vse premoženje lopovom in tajkunom, ki so okradli in uničili na stotine slovenskih podjetij? Ne pa, da jih pokvarjeni odvetniki, v posmeh vsem nam, z lahkoto ubranijo pred zaplembami premoženja in pred pravičnimi kaznimi. Le tu pa tam kakšnega, za malo peska v oči javnosti, zaprejo v brezplačen hotel, in še to le do vikenda.

Če bi vsaj nekatera podjetja od teh, ki so bila uničena v 27-ih letih, še obstajala in bila odgovorno vodena, bi sedaj prispevala v proračun in bi bilo hitro dovolj denarja za vse plače in prepotrebne investicije v državi. Tako pa teh podjetij ni več, ali pa so za drobiž prodana tujcem, ki pa seveda skrbijo le zase in zato iz Slovenije odnesejo toliko denarja kolikor se le da.

In tako smo sedaj prišli na vrsto tudi mi, še eno zadnjih podjetij v večinski državni lasti. Sedanji oblastniki hočejo oslabiti največje logistično podjetje v državi: za dvesto ušivih milijonov posojila, ki jih ima danes že marsikateri privatnik, so ti veleumni oblastniki pripravljeni tajno ponuditi tujcem še edino kar imamo – strateško lego. S tem želijo lastnemu podjetju pripeljati konkurenco na dvorišče. In kaj sledi naprej? V Sloveniji že klasični scenarij: podjetje bo vse slabše poslovalo, dokler ga ne bodo “prisiljeni” prodati “strateškemu” partnerju. In spet bodo šle stotine milijonov v tujino namesto v proračun, tudi za vaše plače, kot vsako leto do zdaj. Da ne govorimo naprej, kako nas že cel čas ovirajo kjerkoli je možno, z dovoljenji, z nesmiselnimi zakoni, z neprestanimi lažmi o svojih poštenih namenih in z najbolj s škodljivim političnim vplivom na vodenje podjetja.

Zato ljudje, ki v Sloveniji še razmišljate s svojo glavo, ne dajte se tem barabam na oblasti. Upirajte se in podprite tiste, ki se upirajo in upiramo škodljivim potezam oblasti. Organizirajte se, združite se, pustite v miru partizane in domobrance ali Viole in Dragonse, ne pustite se deliti. Izberite najbolj poštene med vami, naj kandidirajo in volite zanje. Da bi končno enkrat dobili v parlament večino normalnih ljudi! Da bi vzpostavili normalno državo, kjer bodo lopovi ostali brez nakradenega in bo zato dovolj denarja tudi za dostojne plače in pokojnine. In bodo mladi imeli prihodnost doma, v naši skupni Sloveniji!

Mi smo z vami! Stavka je prva, volitve so druga rešitev.

Uporniški pozdrav iz Kopra,
Upravni odbor SŽPD

(foto: Delo, protest policistov pred Vlado RS, 12. 2. 2018)