Spoštovane sodelavke in sodelavci v javnem sektorju,

vse prevečkrat se delavstvo ločuje po tem ali dela v t. i. realnem ali v javnem sektorju – ki bi potemtakem moral biti poimenovan kot nerealen, imaginaren! To je eden od podlih manevrov vladajočih: razdvoji in skregaj delavce med sabo, da boš enostavneje vladal!

Sindikat Žerjavistov Pomorskih Dejavnosti Luke Koper trdimo, da smo vsi SOdelavci, kjerkoli delamo! Vsi smo pod pritiskom vladajočih in lastnikov, vse bi nas izčrpali in po uporabi odvrgli, plačali pa najraje nič zato, da njim ostane vse in še več. Zato absolutno podpiramo stavko javnega sektorja, ki dokazuje, da sindikati le zmorejo mobilizacijsko moč in da niso relikt zgodovine, kar bi mnogi najraje videli. Zahteve stavkajočih po višjih plačah so več kot upravičene, kdorkoli dela mora biti za to tudi dostojno plačan! Vlada pravi, da so zahteve previsoke? Naj vpraša sodelavce v parlamentu, zakaj prvič v zgodovini stavkajo, če že ne razume kako je drugod! Naj vzame denar tistim, ki so oropali državo, naj poskrbi, da se iz davčnih oaz vrne 70 milijard eur ukradenega, naj ga pobere tistim, ki so se odvratno zredili na račun izčrpavanja in prodaje naših odličnih podjetij, ki bi lahko v skupni proračun še vedno prispevala ogromno denarja, tako pa dobički odtekajo drugam ali pa jih sploh ni, ker so podjetja propadla.

Luka Koper je že dlje časa pod udarom, prepričani smo, da je končni cilj prodaja našega skupnega, monopolnega podjetja, zato načrtno povzročajo težave in jo s tem slabijo, tako bo rop še lažje izvedljiv. Luka vsako leto napolni državni proračun s preko 300 milijoni eur različnih dajatev in s tem posredno zagotavlja dohodke tudi drugim, ki ne delajo v Luki, a s tem ni njihovo delo nič manjvredno. Ne dovolimo in ne bomo dovolili, da oslabijo delavstvo, ne dovolimo in ne bomo dovolili, da se Luka odtuji, ne dovolimo in ne bomo dovolili, da se še enkrat več podleže interesom kapitala in zanemari interese delavcev, kjerkoli smo že. Zato stavkajočim v javnem sektorju sporočamo: ne pustite se barabam, ki nam trosijo lepe besede že 25 let, a med tem uničujejo državo!