V Sindikatu žerjavistov pomorskih dejavnosti – Luka Koper (SŽPD) se odzivamo na del intervjuja trenutnega koprskega župana za spletni portal MMC RTV SLO z dne 18. 10.  2018. V njem na veliko zavaja in žali delavce Luke Koper in naš sindikat (npr. ekstremno visoke plače, prejemanje 13. 14. in 18. plače, polne riti, itd.).

Naj bo jasno, da v SŽPD spoštujemo svobodo vsakega posameznika, da se po svoji volji odloči komu bo dal glas. S to objavo torej ne narekujemo in ne pozivamo delavcev k podpori kateregakoli županskega kandidata in liste oziroma stranke. Moramo pa z resnico popraviti laži o odnosu, izjavah in dejanjih župana do delavcev Luke Koper in SŽPD.

Župan prezirljivo omenja s težkim delavskim bojem pridobljene plače in pravice, za katere smo mnogi tvegali vse, kar imamo. Izkorišča muko IPS delavcev za diskreditacijo redno zaposlenih in s tem skuša pridobiti njihovo podporo. Toda prav on je bil tisti, v čigar času predsedovanja nadzornemu svetu Luke Koper je njegov prijatelj s svojim podjetjem Bril imel za dobiti monopol nad IPS sistemom, a je SŽPD to uspel preprečiti. Tudi v vseh ostalih letih župan nikoli ni uporabil svojega vpliva, da bi poskušal popraviti nepravični IPS sistem. Ko je zapustil nadzorni svet, je v Luki zazijala 230.000.000 eur globoka luknja.

To, da uspeh Luke Koper sloni na plečih in žuljih najslabše plačanih delavcev, ni res. Sprememba IPS sistema bo pokazala, da bo Luka uspešna tudi z enakim plačilom za enako delo vseh delavcev. Država in lokalna skupnost pa bosta skozi plačane prispevke dobile še več denarja.

V korist podjetja, naših služb, družin in lokalnega okolja pozivamo, da se vsi delavci in člani sindikata udeležite lokalnih volitev ter po svoji vesti prevzamete odgovornost za prihodnost.

Povezava na celoten odziv.

Koper, 14. 11. 2018