http://socialistworld.net/…/i…/europe/portugal/9897-portugue

Portugalski pristaniški delavci so v petek, 27. julija 2018 stavkali po vseh pristaniščih v državi. Borijo se proti vedno bolj prisotnemu preganjanju in rušenju sindikatov v portugalskih pristaniščih, še posebej v pristaniščih Caniçal na Madeiri in Leixões (v Portu) kjer nadlegujejo in grozijo delavcem, ki se pridružujejo “SEAL” (Sindicato dos Estivadores e da Actividade Logística – Sindikat pristaniških in delavcev v logistiki), tj. nacionalnemu sindikatu pristaniških delavcev, ki si prizadeva za poenotenje in skupni boj za poštene in varne delovne pogoje in zaposlitve.

Stavka je imela 100 % odziv, vsa pristanišča so bila ali popolnoma zaprta ali pa je bilo delo v njih izjemno upočasnjeno. Temu sijajnemu primeru solidarnosti delavskega razreda so se solidarnostno pridružili tudi pristaniški delavci v Lizboni, ki so podprli napadene kolege. Zaradi tega so tamkajšnji šefi raztrgali še svežo kolektivno pogodbo, podpisano pred dvema tednoma.

Stavka 27. julija ni bila usmerjena le proti napadom na sindikate: gre tudi za podporo in zaščito prekarnih delavcev, za boj proti praksam, ki silijo mlade prekarce, da pristanejo na manj kot polovično plačilo kot pa ga prejemajo drugi zaposleni. Obstajajo poročila o tem, da se prekarnim delavcem, ki se včlanijo v SEAL, brezkompromisno niža pristojnosti, se jih pa tudi podkupuje s tisoči evrov, da bi se izčlanili.

Žal obstajajo tudi drugi t. i. sindikati, ki jih v resnici vodijo oziroma podpirajo šefi, ki so poskušali preprečiti in uničiti stavko. Kakorkoli, stavka je imela ogromen učinek v vseh pristaniščih, kjer je prisoten SEAL.

Kot nadaljevanje akcije, ki se je začela 27. julija, se napoveduje 4-tedenska “stavka” po vseh portugalskih pristaniščih proti prekomernemu delovnemu času, ki so ga delavci primorani opravljati (prepoved nadurnega dela). Potekala bo od 13. avgusta do 10. septembra 2018.
To je zelo pomembno, saj je večina pristaniških delavcev že dosegla letno zakonsko dovoljeno mejo 250 nadur.
Edini razlog, zaradi katerega se delavce sili v nadurno delo, še posebej v pristanišču Leixões, je mnenje Inštituta za mobilnost (državni organ pod okriljem Ministrstva za gospodarstvo, odgovoren za koordinacijo transporta), ki trdi, da delo ob vikendih in praznikih ne predstavlja nadurnega dela!

MOČ SPOROČILA 
Portugalski pristaniški delavci so, po zgledu podaljšane stavke in demostracij v letu 2016, s sedanjo stavko in napovedjo 4-tedenske, nadrejenim in delavcem ponovno poslali močno sporočilo:
– Nadrejenim, da ne bodo sprejeli njihovih napadov in poizkusov razbitja delavske enotnosti, ustvarjanja prekarne delovne sile ali nižanja delavskih pravic. Vsi pristaniški delavci, neodvisno od lokacije dela ali tipa zaposlitve, imajo pravico do varnih delovnih pogojev, dostojnega dohodka in pravic.
– Vsem delavcem, da je akcija pristaniških delavcev izkaz moči organiziranega delavskega razreda in kaj lahko doseže borbeni sindikat, ki ga demokratično vodijo člani sami. Ali kot sporoča slogan iz leta 2016: “Prekarstvo? Ne za pristaniške delavce, ne za kogarkoli.”