[btn type=”default or primary or success or info or warning or danger or link” link=”null”]null[/btn]Vrhovno sodišče Republike Slovenije je na zahtevo Sindikata žerjavistov v revizijskem postopku razsodilo, da ni pravilna odločitev Višjega delovnega in socialnega sodišča in ne Delovnega sodišča v Kopru, ki sta predhodno ugotovila nezakonitost stavke Sindikata iz leta 2011.

Stavka je bila zakonita, je razsodilo Vrhovno sodišče Republike Slovenije.

Spomnimo, da je edini razlog zaradi katerega je prvostopenjsko sodišče zmotno ugotovilo nezakonitost, štiriurni zamik premika železniških vagonov s strani stavkajočih delavcev Sindikata žerjavistov, ki naj bi po mnenju predstavnikov podjetja morali biti premikani nemudoma, ker, da sovpadajo v nevarne tovore, ki ne smejo zamujati niti ob stavki. Stavkovni odbor je po 4 urah odobril premik vagonov, le ti so bili pravočasno naloženi in taki odpremljeni več ur pozneje s strani Slovenskih železnic. Škode pri tem banalnem zapletu ni bilo. Sindikat dela nikoli ni odklonil, ampak je o vprašanju vodil korespodenco z delodajalcem, ter se na to odločil, da bo kljub pomislekom glede nujnosti, delo izvedel. Vrhovno sodišče je ugotovilo, da je v najslabšem Stavkovni odbor lahko zmotno smatral, da omenjeni vagoni niso nuja. Enako je Vrhovno sodišče ugotovilo, da takšen zaplet brez povzročitve škode ne more biti uzrok nezakonitosti stavke kot nesporne ustavne pravice.

Zmaga Sindikata žerjavistov je zmaga vsega slovenskega delavstva, saj daje sporočilo, da se delavski boj splača in, da delavec organiziran v delavsko gibanje ima možnost izogniti se zasužnjevanju vedno bolj pohlepnih delodajalcev. Tudi pred pravično razsodbo Vrhovnega sodišča, v Sindikatu nikoli nismo dvomili o moralni izpravnosti našega boja, a smo sedaj zelo veseli, da je pravici zadoščeno.

Sindikat žerjavistov p.d. Luke Koper je od leta 2007, ko je začel delovati, kot samoorganizirani sindikat delavcev brez profesionalnega, centralnega vodstva ali celo predsednika, uspel izbojevati več, za delavce zelo pomembnih zmag, med drugim prenovljeno in ugodnejšo kolektivno pogodbo, skoraj 50% dvig plač (od leta 2007), ter zelo neposredno sodelovanje zaposlenih v Nadzornem svetu družbe, Upravi in Svetu delavcev. Leta 2009 so člani Sindikata žerjavistov, ki predstavljajo zaposlene v Nadzornem svetu uspeli poenotiti večino nadzornikov in uspešno, predčasno odstaviti, danes preganjanega gospodarskega kriminalca Roberta Časarja, kateri je podjetje vodil v pogubo.

Na še mnoge uspešne delavske boje.

Izvršni odbor Sindikata žerjavistov.

Vrhovno sodise o stavki – sodba 17.10.2014