Naši predstavniki so se včeraj (četrtek, 20. 9. 2018) v Lizboni udeležili protestnega shoda in demonstracij proti prekarizaciji pristaniških delavcev na Portugalskem. Prekarci visijo na kljuki in čakajo na šefov brezosebni SMS, da jim ukaže urnik, ki ogromnokrat pomeni preko 40 x 8 ur mesečno, ali drugače, preko 20 x 16 ur mesečno. Plačilo je mizerno, o najemanju kreditov za karkoli niti ne pomislijo, nimajo nikakršnega zavarovanja, na delo hodijo bolni, ker brez dela ni plačila (o plačanih dopustih in bolniških lahko le sanjajo).

To suženjstvo ni anomalija, to je pravilo, vraščeno v kapitalistični sistem, ki delavce obravnava po sistemu “uporabi in odvrži”. Danes redna služba in dostojno plačilo nista nikakršno zagotovilo, da bo tako tudi jutri! Danes preskrbljen delavec si jutri lahko prekarec, zato nam delavska zavest toliko bolj nalaga, da podpremo vse izkoriščane in brezpravne! Le poenotena, močna, zavedna in mednarodna delavska solidarnost je zmožna boja in zmag proti vampirskemu sistemu: CAPITALISM, PUŠI NAM K …!
Tega se zavedajo tudi redno zaposleni v portugalskih pristaniščih, zato so podprli sodelavce, združili moči in skupaj pogumno, odločno in srčno zavzeli ulice, da se uprejo zatiranju, zastrahovanju in tlačenju, da izborijo normalne delovne pogoje in plačila za vse. Tudi prekarci se včlanjujejo v SEAL – Sindicato dos Estivadores e da Actividade Logística, s katerim izjemno dobro sodelujemo v Sindikat Žerjavistov Pomorskih Dejavnosti Luke Koper. Demonstracij so se udeležili tudi bratski sindikati pristaniških delavcev iz Španije, Danske in Belgije, ki nas druži zavezništvo znotraj IDC International Dockworkers Council.