V Sindikatu žerjavistov pomorskih dejavnosti Luka Koper (SŽPD) pozdravljamo sodbo novogoriškega upravnega sodišča, ki je potrdilo odločbi Ministrstva za delo in Inšpektorata RS za delo, da gre v Luki Koper pri najemanju izvajalcev pristaniških storitev (IPS) od Encona v resnici za posredovanje dela, ne pa storitev Luki.

Ta sodba se je žal zgodila šele po desetih letih naših prizadevanj za odpravo izkoriščevalskega sistema in po več kot šestih letih odkar je bila tudi stavka na to temo. A žalostno je, da je država prišla do te ugotovitve najbrž samo zato, ker želi zamenjati uspešno upravo, ki se lahko pohvali z rekordnimi rezultati in izjemnimi finančnimi kazalniki.

V SŽPD vnaprej opozarjamo, da bomo tudi po morebitni menjavi uprave z vsemi sredstvi poskušali zagotoviti implementacijo sodbe za vse IPS delavce – večina trenutnih IPS delavcev namreč NE izpolnjuje pogojev za zaposlovanje v Luki Koper. V tej luči pozdravljamo namero, da se bo status bodočih zaposlenih v Luki Koper izenačil s statusom sedanjih redno zaposlenih, ostro pa se bomo postavili po robu vsakršni nameri, ki bi sedanje delavske pravice omejila ali znižala. Pričakujemo tudi, da bo časovnica zaposlovanja skladna s pripravljeno strategijo zaposlovanja in s poslovnim načrtom za leto 2018.

Zelo nas tudi veseli razplet četrtkove Komisije za nadzor javnih financ v Državnem zboru RS, kjer je Levici uspelo izglasovat sklepa, da se omogoči zaposlovanje pristaniških delavcev, ki opravljajo delo v Luki Koper preko izvajalcev pristaniških storitev (IPS), neposredno v Luki Koper, d. d., oziroma v Skupini Luka Koper na način, da bo pričakovana donosnost naložbe v Luki Koper, d. d., prilagojena predvidenim povečanim stroškom dela zaradi neposredne zaposlitve pristaniških delavcev.

 

Link do novice:  

http://www.delo.si/gospodarstvo/podjetja/upravno-sodisce-glede-ips-pritrdilo-inspektoratu-in-ministrstvu.html